El Rei Felip VI es declarat persona non-grata al Ple de l’Abril

El ple de l’Abril s’ha caracteritzat pel rebombori causat per l’aprovació de la Moció presentada per la CUP declarant el Rei Felip VI persona non-grata a la Vila d’Esparreguera.

 

Quant als punts del govern obert, van ser únicament tres les temàtiques debatudes. En primer lloc, el Pla Estratègic de Subvencions, que determina en quines activitats privades d’utilitat pública es destinen els recursos monetaris de l’Ajuntament; com a CUP, vam decidir aprovar el Pla Estratègic, tot i així, plantejant la necessitat d’ampliar les adjudicacions per concurrència competitiva sempre que sigui possible, i minvant, per tant, les adjudicacions directes de subvencions. Va quedar aprovat per unanimitat.

 

En segon lloc, la sol·licitud de pròrroga del conveni del Taller Ocupacional de Can Comelles (TOC), des de la CUP malgrat acceptar i aprovar la pròrroga pel servei que dóna a les usuàries, considerem que no disposem dels elements necessaris per avaluar el grau de satisfacció de les persones usuàries del servei, de fet, hem rebut opinions i crítiques diverses i no podem valorar el servei amb objectivitat. És per això, que recordem a l’equip de govern que cal complir amb la Llei de Transparència 14.2014 que ha entrat en vigor aquest 2016, i que demana per exemple, un portal de Transparència a la web del municipi, o disposar de les cartes de servei per tal de garantir que els serveis de competència municipal s’estan prestant en les condicions mínimes de qualitat. Considerem que cal realitzar aquesta avaluació constant, i que la veu de les persones usuàries dels diversos serveis municipals ha de escoltada permanentment. Recordem a l’equip de govern que encara no ha començat a aplicar aquesta llei de Transpàrencia. La sol·licitud de pròrroga queda aprovada per unanimitat.   

 

Finalment, l’últim punt, referent a la Modificació de Crèdit per Adherir-se al Programa d’Habitatge per a les Persones Grans de la Diputació, com a CUP, es va votar a favor per l’objecte d’aquesta modificació que és l’adhesió a aquest programa de reformes que garanteixen l’accessibilitat d’un sector vulnerable de la població, com és la gent gran, a un habitatge digne. Esperem que l’aprovació d’aquesta modificació de crèdit condueixi a la transversalitat de les regidories de Serveis Socials i Habitatge, que per ara no s’està percebent. Es va plantejar si l’adhesió a aquest programa respon a una necessitat detectada al poble, com es va detectar aquesta necessitat i quina publicitat es donarà de la modificació de crèdit i la seva accessibilitat. Finalment, vam donar l’enhorabona a la regidoria, per la seva primera actuació, ja que en un any no s’ha vist la realització de cap altra tasca. Es va aprovar per unanimitat.

 

Posteriorment, quant a les mocions, van ser tres les mocions presentades al darrer Ple de l’Abril. La primera, presentada per PSC - ICV - C’s - ERC del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, en Contra del Pacte entre la UE i l’Estat de Turquia davant la Crisi dels Refugiats.  Com a CUP vam donar suport a la Moció, en la línia de la crítica plantejada des de fa mesos cap a l’Europa de la vergonya, sempre hem  plantejat la nostra desconfiança cap al projecte europeu de les oligarquies capitalistes i la fortalesa racista. Tot i així, vam recordar que alguns punts ja van ser esmentats al Ple de l’Ajuntament quan va ser aprovada la Moció de Ciutat Acollidora. Seguirem pendents de quan i com es materialitzaran les mocions. Va quedar aprovada pels vots de tots els partits de l’Ajuntament excepte el Partit Popular.

 

En segon lloc, la moció referent a la Privatització d’Aigües TER-LLOBREGAT. Com a CUP, vam formar part de la presentació d’aquesta moció. Al si del Ple es va denunciar que la privatizació d’ATLL ha estat la més gran que hi ha hagut a Catalunya, una clara mostra del capitalisme d’amiguets, pel procès com es va dur a terme el seu adjudicament, garantint l’enriquiment d’uns pocs a través de l’explotació bèns naturals que han de ser de totes i per a totes. Vam preguntar si el govern del PSC i ICV es plantejaran recuperar la gestió directa d’aquests serveis o continuaran legitimant l’explotació privada de bèns públics.El model esparraguerí de gestió de l’aigua és dut a terme per una empresa privada, i sembla que l’equip de govern no planteja l’anàlisi i reformulació d’aquest model, considerem que caldria fer una ullada a municipis de l’entorn per veure diversos exemples de com fer una gestió del servei directe i molt més pròxim, com podria ser la municipalització de l’aigua. Va ser aprovada per tots els partits de l’Ajuntament excepte el Partit Popular.

 

Finalment, la moció presentada per ERC i la CUP, amb la Voluntat de Declarar Felip VI persona non-grata a la Vila d’Esparreguera. Vam presentar la moció plantejant la nostra incapacitat de defensar la institució obsoleta de la monarquia, com a republicans convençuts no creiem en el dret diví dels monarques, que patim des del 1714, atacant la nostra cultura i la nostra llengua, amb l’objectiu d’acabar amb els anhels de llibertat del nostre poble. Remarquem que Espanya, és l’únic estat d’Europa on va ser restaurada la institució de la monarquia malgrat haver estat destronada amb la força de les urnes, és innegable l’estreta relació entre la monarquia espanyola i la dictadura franquista. D’altra banda, la família borbònica és una de les famílies espanyoles que acumulen un major patrimoni; família que ha estat curiosament vinculada amb diversos casos de corrupció. Així doncs, com a CUP volem fer fora els borbons de les nostres viles de manera democràtica, ja que considerem que la República Catalana ha de ser lliure dels valors anti-democràtics que representa la monarquia borbònica. La moció va ser aprovada amb els vots d’ERC, Convergència, la CUP i un vot del PSC (abstenció de la resta del grup municipal), cal remarcar el vot en contra d’ICV.